πλατεια 3 ναυαρχων

Κόδρινγκτον της Αγγλίας, Δεριγνύ της Γαλλίας και Χέιδεν της Ρωσίας, οι 3 ναύαρχοι που πρωταγωνίστησαν στην ναυμαχία του Ναυαρίνου, στις 8 Οκτωβρίου 1827, ενάντια στον Τουρκοαιγυπτιακό στόλο, σημαίνοντας την έναρξη μιας νέας εποχής για την Ελλάδα. Σε αυτούς είναι "αφιερωμένη" η πλατεία που διαμορφώθηκε επί Ιωάννη Καποδίστρια.

Στο κέντρο της δεσπόζει το ταφικό μνημείο του Δημήτριου Υψηλάντη, ηγετική μορφή της Επανάστασης, ο οποίος πέθανε στο Ναύπλιο το 1832, χτυπημένος από χρόνια κληρονομική ασθένεια. Τα οστά το εναποτέθηκαν εδώ, στο μνημείο που δημιουργήθηκε κατόπιν παραγγελίας του αδερφού του Γεωργίου Υψηλάντη. Αρχικά ο Δ. Υψηλάντης είχει ενταφιαστεί στο νάρθηκα του Αγίου Γεωργίου. Πίσω από το μνημείο αυτό διακρίνεται ο αδριάντας του Όθωνα, Α' Βασιλιά της Ελλάδος.

Η πλατεία 3 Ναυάρχων περιτριγυρίζεται από ιδιαίτερα κτίρια, εκ των οποίων σημαντικοτερο, το Δημαρχείο. Επί της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου, βρισκόταν το φαρμακείο του Μπονιφάτσιο Μποναφίν, Ιταλού φιλέλληνα, ο οποίος ταρίχευσε την σωρό του Κυβερνήτη Καποδίστρια.

Περίπου στην ίδια θέση με το άγαλμα του Όθωνα, βρισκόταν παλιότερα το Κυβερνείο ή Παλατάκι, το οποίο δυστυχώς κάηκε το 1929, 100 χρόνια αφού κατασκευάστηκε προκειμενου να στεγάσει τα γραφειά της νεοσύστατης ελληνικής Κυβέρνησης (1829) και την οικία του ίδιου του Κυβερνήτη. Όταν ο Καποδίστριας δολοφονήθηκε, εδώ τοποθετήθηκε για λαϊκό προσκύνημα. Στο ίδιο αυτό κτίριο έμεινε και ο Όθωνας, όταν έφτασε στο Ναύπλιο, οπότε και μετονομάστηκε σε "Βασιλικόν Παλάτιον" ή Παλατάκι.

Φωτογραφίες:

Loading...