πλατεια συνταγματοσ

Στο κέντρο της Παλιάς Πόλης θα βρείτε τη σημαντικότερη και ιστορικότερη πλατεία του Ναυπλίου! Κάποιοι θεωρούν, ότι στη διάρκεια της Α' Τουρκοκρατίας εδώ βρισκόταν το Σαράι του Διοικητή της Πελοποννήσου, Μόρα - Πασά.  Στο διάβα του χρόνου, η πλατεία Συντάγματος έχε αλλάξει πολλές φορές ονομασία, "Πλατεία του Πλάτανου" (19ος αιώνας), "Πλατεία Λουδοβίκου" (1843), προς τιμήν του πατέρα του Όθωνα, "Πλατεια Συντάγματος" όταν τελικά οι Έλληνες πέτυχαν την παροχή συντάγματος από τον Όθωνα, στις 3 Σεπτεμβρίου 1843, "Πλατεία Στρατώνος" αλλά και "Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Ά".

Όσες φορές και αν μετονομάστηκε, ποτέ δεν έχασε την σημασία της. Σήμερα μπορείς κανείς απλά να κοιτάξει απλά γύρω του και θα βρεθεί περιτρυγιρισμένος απο ιδιαίτερα κτίρια. Η Ενετική Αποθήκη του Στόλου, το σημερινό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βουλευτικό - πρώην τζαμί του Αγά πάσα-, το Αλληλοδιδακτικό σχολείο, σήμερα γνωστό ως "Τριανόν", αλλά και τα σπίτια του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Νικηταρά.

Να μην ξεχάσουμε το σημερινό τίριο της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο λέγεται ότι αποτέλεσε το σημείο όπου διοργανώθηκε η Ναυπλιακή Επανάσταση το 1862. Η Καλλιόπη Παπαλεξοπούλου, σύζυγος του δημάρχου Ναυπλίου Σπ. Παπαλεξόπουλου, υπήρξε ένθερμη υποστηρίκτρια της κίνησης για την έξωση του Όθωνα από την Ελλάδα, προσφέροντας μια βάση για τις ανάγκες του σκοπού. Το γλυπτό που θα βρείτε μπροστά από την Εθνική Τράπεζα είναι αφιερωμένο στη δραστήρια Ελληνίδα, αν και το ίδιο το κτιριο είναι κατασκευασμένο στα 1930.

Φωτογραφίες:

Loading...