η πυλη ξηρασ

Ο Γάλλος μηχανικός Λασάλ κατασκεύασε το 1708 στην Β' Ενετοκρατία την Πύλη Ξηράς, η οποία αντικατέστησε παλιότερη που είχε κατασκευαστεί κατά την Α' Ενετοκρατία. Αποτελούσε την μόνη είσοδο στην Κάτω Πόλη, από την στεριά (εξ'ου και η ονομασία) και είναι χαρακτηριστικό ότι με την δύση του ηλίου έκλεινε, χωρίς εξαίρεση. Οποιοσδήποτε για οποιοδήποτε λόγο έμενε έξω μετά τη δύση, ήταν αναγκασμένος να διανυκτερεύσει εκτός των τειχών. Επιπλέον μπροστά από την Πύλη υπήρχε τάφρος, καθιστώντας την ξύλινη γέφυρα της, αποκλειστική δίοδο στην Κάτω Πόλη.

Μεταξύ των ετών 1894-1897 η Πύλη κατεδαφίστηκε σταδιακά και σώθηκαν μονάχα λιγοστα αρχιτεκτονικά μέλη και διακοσμητικά στοιχεία, το πέτιρνο λιοντάρι της επίστεψης, χωρίς κεφάλι, φτερά και ουρά, και μια πλάκα με το οικόσημο του διοικητή Φραντσέσκο Γκριμάνι.

Η Πύλη Ξηράς σήμερα έχει ανακατασκευαστεί, ενώ στο ψηλότερο σημείο της βρίσκουμε το περίφημο λιοντάρι του Αγίου Μάρκου της Βενετίας, ενω υπάρχει και πλάκα που μνημονεύει την απελευθέρωση του Ναυπλίου από τον Μοροζίνι το 1687.

Φωτογραφίες:

Loading...