το πολεμικο μουσειο

Το Πολεμικό Μουσείο στεγάζεται σε διώροφο νεοκλασικό κτίριο όπου λειτούργησε μεταξύ 1828-1834, η πρώτη Σχολή Ευελπίδων της Ελλάδας ή αλλιώς το Κεντρικόν Πολεμικόν Σχολείον, ιδρυτής της οποία υπήρξε ο Ιωάννης Καποδίστριας. Στόχος της σχολής ήταν να στελεχωθεί ο στρατός με άνδρες ικανής μόρφωσης. Το κτήριο της Σχολής Ευελπίδων αναπαλαιώθηκε και από το 1988 στεγάζει το Πολεμικό Μουσείο, παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας.

Στο μουσείο εκτίθεται πολεμικό υλικό διαφόρων εποχών και προτομή του Καποδίστρια. Η προσφορά των κατοίκων της Αργολίδας σε υλικό, συμπληρώνει την ιστορία της Σχολής Ευελπίδων και τη Νεότερη Στρατιωτική Ιστορία, από την Επανάσταση του 1821 μέχρι την Απελευθέρωση της Κατοχής το 1944, που η διαδρομή της εκτίθεται στο Πολεμικό Μουσείο. Το μουσείο εμπλουτίζεται με ένα εξαιρετικό φωτογραφικό αρχείο, αφιερωμένο στο Β΄ Παγκίσμιο Πόλεμο. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται έργα τέχνης και χειροτεχνίας της ελληνικής επανάστασης του 1821.

Στον πρώτο όροφο εκτίθενται κειμήλια από την ιστορική πορεία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, αλλά και εκθέματα (χαλκογραφίες, όπλα, φορεσιές και πίνακες ζωγραφικής) από την Ελληνική Επανάσταση, τον Μακεδονικό αγώνα, τους Βαλκανικούς Πολέμους και τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο δεύτερο όροφο του μουσείου εκτίθενται φωτογραφίες, όπλα, χάρτες και άλλα αντικείμενα από την εκστρατεία των Ελλήνων στην Μικρά Ασία, τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο το 1940-1941, τη Γερμανική Εισβολή το 1941, την Κατοχή και την Απελευθέρωση το 1944.

Διεύθυνση: Αμαλίας 22, 211 00, Ναύπλιο - Τηλ.: 27520 25591

Ανοικτό: Τρίτη – Κυριακή και τις Εθνικές Εορτές: 09.00-14.00

Στις επίσημες Αργίες : 09.30-14.00

Κλειστό: Πρωτομαγιά, Μ.Παρασκευή, Κυριακή του Πάσχα, Πρωτομαγιά, Χριστούγεννα, 1η Φλεβάρη (εορτή Πολιούχου Ναυπλίου)

Δωρεάν είσοδος για μαθητές, φοιτητές Ε.Ε., εκπαιδευτικούς, ξεναγούς, υπαλλήλους Υπουργείων Πολιτισμού & Εθνικής Άμυνας, άτομα τρίτης ηλικίας.