Μπουρτζι

Σήμα κατατεθέν πλέον του Ναυπλίου, το μικρό θαλάσσιο φρούριο, σε όλους μας γνωστό με την τούρκικη ονομασία του, Μπούρτζι (πύργος). Στο ίδιο νησάκι αρχικά υπήρχε ναός αφιερωμένος στον Άγιο Αντώνιο.

Οι Ενετοί αντιλαμβανόμενοι τη στρατηγική του θέση έχτισαν το 1473, εκεί έναν πύργο. Το σχέδιο είχε αναλάβει ο Ιταλός αρχιτέκτοντας Αντόνιο Γκαμπέλο και το ολοκλήρωσε ο μηχανικός Μπρανκαλεόνε.

Το κέντρο του φρουρίου καταλαμβάνει ένας πύργος σε σχήμα ακανόνιστου εξαγώνου, εσωτερικά τριώροφος και η επικοινωνία μεταξύ των ορόφων γινόταν με κινητές σκάλες για λόγους ασφαλείας. Τις ανάγκες υδροδότησης κάλυπτε μια μεγάλη κυκλική δεξαμενή που βρισκόταν στον υπόγειο του πύργου.

Διαθέτει δύο εισόδους βόρεια και νότια, ενώ στα βορειανατολικά είχε διαμορφωθεί μικρός όρμος για την ασφαλέστερη πρόσβαση. Μεταξύ του φρουρίου και του λιμενοβραχίονα υπήρχε στο παρελθόν στενή δίοδος που έκλεινε με αλυσίδα, προσφέροντας ανεκτίμητη ασφάλεια  στο λιμάνι από επιθέσεις εχθρικών πλοίων.

Το Μπούρτζι έχει υποστεί πολλές τροποποιήσεις, παρεμβάσεις και επισκευές στο διάβα του χρόνου. Στην Τουρκοκρατία, το περιέβαλαν με την πορπορέλα, ένα υποθαλάσσιο φράγμα από πέτρες. Το 18o αιώνα, οι Βενετοί ανύψωσαν τον κεντρικό πύργο και όλο το νησάκι καλύφθηκε με οχυρώσεις. Στην Ελληνική Επανάσταση ήταν γνωστό ως Καστέλι ή Θαλασσόπυργος. Εδώ βρήκε καταφύγιο το 1826, η Ελληνική Κυβέρνηση όταν το επαναστατημένο έθνος βρισκόταν σε εμφύλιο.

Το Μπούρτζι λειτούργησε ως φρούριο μέχρι το 1865, κατόπιν αποτελούσε τόπο διαμονής των δημίων που πραγματοποιούσαν τις εκτελέσεις των θανατοποινιτών των φυλακών του Παλαμηδιού. Το 1935 μετατράπηκε σε ξενοδοχείο. Σήμερα, είναι προσβάσιμο με καραβάκι από την προκυμαία του Ναυπλίου.

Φωτογραφίες:

Loading...