το αρχαιολογικο μουσειο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ναυπλίου στεγάζεται σε τριώροφο πετρόκτιστο κτίριο επί της Πλατείας Συντάγματος,  με εκθέματα,  σπουδαία ευρήματα της Προϊστορικής και Μυκηναϊκής Περιόδου. Στο ισόγειο βρίσκονται τα γραφεία της Δ' Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Στον πρώτο όροφο βρίσκοντα τα προϊστορικά ευρήματα, που συλλέχθηκαν απ' ολόκληρο το Νομό Αργολίδας. Ιδιαίτερη και ξεχωριστή είναι η χάλκινη πανοπλία, που βρέθηκε σε θαλαμωτό τάφο των Δενδρών και ανήκει στον 14ο αιώνα π.Χ., αλλά και ο «Άρχων της Ασίνης», ένα μυκηναϊκό ειδώλιο, χρονολογούμενο τον 12ο αιώνα π.Χ.

Πολλά και ποικιλόμορφα αγγεία της Γεωμετρικής Εποχής, κεραμικά κτερίσματα τάφων, σειρά ειδωλίων και εκθέματα των ιστορικών χρόνων του Νομού Αργολίδας, φιλοξενούνται στον δεύτερο όροφο.

Το κτίριο του Μουσείου είναι ένα από τα σπουδαιότερα βενετσιάνικα κτίσματα της πόλης και σηματοδοτεί το τέρμα του Μεγάλου Δρόμου. Στην πρόσοψη του κτιρίου υπάρχει λατινική μαρμάρινη επιγραφή, από την οποία πληροφορούμαστε ότι το κτίριο οικοδομήθηκε το 1713, από τον Βενετσιάνο Προβλεπτή του Στόλου, Αυγουστίνο Σαγρέδο, με σκοπό να χρησιμεύσει ως αποθήκη του στόλου.

Πρόκειται για διώροφο οικοδόμημα με αμυδρά στοιχεία μπαρόκ. Το ισόγειο έχει διαμορφωθεί με τοξωτή στοά που στηρίζεται σε τέσσερις πεσσούς, ενώ το τοίχος από τη στοά αποτελεί προσθήκη του 19ου αιώνα. Στα τόξα του ισογείου, στους τοίχους και στα πλαίσια των παραθύρων προεξέχουν πώρινοι λίθοι, ενώ οι όροφοι ξεχωρίζουν μεταξύ τους με ζώνες από πωρόλιθο. Γενικά, το οικοδόμημα αποπνέει αυστηρότητα και λιτότητα, γεγονός που ορίζει και ταυτόχρονα επιβεβαιώνει τον στρατιωτικό προορισμό του.

Το ενετικό οπλοστάσιο αργότερα χρησίμευσε ως στρατώνας, απ΄ όπου και η πλατεία πήρε την ονομασία "Πλατεία Στρατώνος". Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής εδώ στεγάστηκαν τα ανακριτικά γραφεία των Γερμανών.

 

Διεύθυνση: Πλατεία Συντάγματος 1, Τηλ: 27520 27502

 

Ανοικτό: Τρίτη - Κυριακή 8.00-15.00

Φωτογραφίες:

Loading...