πλατεια αγιου σπυριδωνα

Στη μικρή πλατεία του Αγίου Σπυρίδωνα συναντά κανείς παλιά σπίτια του 18ου και 19ου αιώνα, ενώ επί της οδού Καποδιστρίου υπάρχουν δύο τουρκικές κρήνες του 18ου αιώνα, οι οποίες φέρουν πλάκες με αραβική επιγραφή. Η επιγραφή της κρήνης, απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα αναφέρει ότι ο Τούρκος αγάς, Μαχμούτ, έχτισε το 1734-35 αυτή την όμορφη κρήνη για τα άλογα. Λίγο πιο δίπλα, απέναντι από την είσοδο του ναού, διακρίνονται τα ίχνη ενός τούρκικου χαμάμ.

Το κέντρο της πλατείας κοσμεί η χάλκινη προτομή τού μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη Αγγέλου Τερζάκη. Ο Ά. Τερζάκης, υπήρξε μία από τις πιο ευγενικές φυσιογνωμίες των ελληνικών γραμμάτων, γεννήθηκε το 1907 στο Ναύπλιο και έζησε εδώ τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Το πατρικό του σπίτι βρίσκεται στον αριθμό 20 της οδού που φέρει το όνομα του. Ο πατέρας του, Δημήτριος, διετέλεσε μεταξύ άλλων δήμαρχος Ναυπλίου. Το 1916 η οικογένεια Τερζάκη εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και ο μικρός Άγγελος έλαβε καλή μόρφωση. Σπούδασε νομικά αλλά τον κέρδισε η λογοτεχνία.

Ο Άγγελος Τερζάκης ανήκει στούς σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του '30, που ανανέωσε δημιουργικά τη νέα ελληνική λογοτεχνία. Έγραψε διηγήματα, μυθιστορήματα, θεατρικά και δοκίμια. Έργα του που αναφέρονται στη γενέτειρα του είναι το μυθιστόρημα του «Πριγκηπέσσα Ιζαμπώ», οι συλλογές διηγημάτων του «Του Έρωτα και του θανάτου» και «Απρίλης», καθώς και το θεατρικό του «Νύχτα στη Μεσόγειο». Παρ' ότι έζησε μόλις μέχρι τα εννέα του χρόνια στο Ναύπλιο, η πόλη αυτή υπήρξε σταθμός για την έμπνευση του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη.