αγιοσ σπυριδωνασ

Ο μονόχωρος ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, χτίστηκε στη διάρκεια της Β' Ενετοκρατίας της πόλης, στα 1702, με χορηγία της Ναυτιλιακής Αδελφοτητας Ορθόδοξων Ελληνων, και εδώ έμελλε ενα παιχτεί μία από τις σημαντικότερες μελανές στιγμές της ελληνικής ιστορίας.

Η εκκλησία του Αγίου Σπυριδωνα ήταν ο τόπος εκκλησιασμου του Πρώτου Κυβερνήτη της ελεύθερης πλέον, Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια. Κάθε Κυριακή παρακουλουθούσε την λετουργία στο ναό που έφερε το όνομα του πολιούχου του γενετειρας του, Κέρκυρας.

Όμως το ξημέρωμα της 27ης Σεπτεμβρίου 1831, έμελλε να είναι διαφορετικό, σκοτεινό...

Οι Μανιάτες Γεώργιος και Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, είχαν στήσει καρτέρι στην είσοδο του ναού. Πλησίασαν, χαιρέτησαν τον Κυβερνήτη και στη συνέχεια του επιτέθηκαν, ο πρώτος με μαχαίρι και ο δεύτερος με πιστόλι.

Ο θάνατος του Καποδίστρια ήταν ακαριαίως! Το πλήθος, εν εξάλλω για το συμβάν, θανάτωσε επιτόπου τον Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη ενώ ο αδερφός του Γεώργιος, εκτελέστηκε λίγες μέρες αργότερα.

Ο χαμός του Κυβερνήτη αποτέλεσε θλιβερό γεγονός για όλους τους πολιτες και τους Έλληνες, και η σωρός του εκτέθηκε για πολλές μέρες στο Κυβερνείο. Τελικά στις 18 Οκτωβρίου 1831, ο Ιωάννης Καποδίστριας, κηδεύτηκε με μεγαλοπρέπεια στο ναό του Αγίου Γεωργίου, ενά τα σπλάχνα του τοποθετήθηκαν κάτω από το Ιερό Βήμα του αγαπημένου ναού του Αγίου Σπυρίδωνα.

Φωτογραφίες

Loading...