αγιοσ γεωργιοσ

Ο ναός του Αγιου Γεωργίου είναι από τους σημαντικοτερους και παλαιοτερους της πόλης. Η σημερινή μητρόπολη του Ναυπλίου χτίστηκε στη διάρκεια της Α' Ενετοκρατίας, αρχές του 16ου αιώνα, και μετατράπηκε σε τζαμί, όταν την πόλη κατέλαβαν οι Τούρκοι. Με την έναρξη της Β' Ενετοκραίας, εδώ έγινε η δοξολογία υποδοχής του νικητή στρατηγού Φραντσέσκο Μοροζίνι. Όμως ήρθε και Β' Τουρκοκρατία, και άλλη μια φορά μετατράπηκε σε τζαμί. Η "ανταλλαγή" χρήσεων έπαψε, οριστικά, όταν το 1822 η πόλη απελευθερώθηκε και ήρθε στα χέρια των Ελλήνων.

Ο Άγιος Γέωργιος είναι μια βασιλική με τρούλο, και οι τοιχογραφίες του φιλοτεχνήθηκαν στη διάρκεια της Β' Ενετοκρατίας, αρχές 18ου αιώνα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η παράσταση του Μυστικού Δείπνου, που θα δείτε, αποτελεί αντίγραφο του πασίγνωστου Μυστικού Δείπνου του Λεονάρντο Ντα Βιντσι.

Στον Άγιο Γεώργιο έχουν τελεστεί οι κηδείες πολλών πρωταγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης, όπως του Παλαιών Πατρών Γερμανού και του Δημητρίου Υψηλάντη, ενώ με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια έγινε η κηδεία του Ιωάννη Καποδίστρια, πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας.

Στις 25 Ιανουαρίου 1833, ο νεαρός Όθωνας, έμπαινε στον Άγιο Γεώργιο, άμα την αποβίβαση του στο λιμάνι, πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας. Σήμερα μπορείτε ακόμα να δείτε το θρόνο απο όπου παρακολούθησε την λειτουργία.

Σε ανάμνηση της άφιξης του βασιλιά, το 1834, η Αντιβασιλεια, πρόσθεσε το κωδωνοστάσιο και τον νάρθηκα του ναού, ουσιαστικά σημαίνοντας την έναρξη της χρήσης του Αγίου Γεωργίου ως μητροπολιτικού ναού.

Στη νότια πλευρά του, μπορείτε θα δείτε ένα διώροφο κτίριο, ενετικής εποχής. Εδώ στη διάρκεια της Α' Ενετοκρατίας λειτουργούσε, θρησκευτικό εκπαιδευτήριο, το οποίο στο πέρασμα του χρόνου έγινε, τυπογραφεί, κατοικία ορφανών, ακόμα και Υπουργείο Παιδείας το 1824 ή Ελληνικό Σχολειο, το 1830.

Η πλατεία του Αγίου Γεωργίου αποτελεί κομβικό σημείο των εκδηλώσεων που διοργανώνονται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ναυπλίου.